Az egészség nem cél, hanem életmód!

Az egészségünk nagyban függ attól, hogy mit, mikor és hogyan eszünk. Az egészséges táplálkozás nemcsak a betegségek megelőzésében, hanem az életminőségünk javításában is fontos szerepet játszik. De mit is jelent az egészséges táplálkozás, és milyen alapelveket kell követnünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és változatos étrendet alakítsunk ki? Íme néhány tipp, amelyek segítenek abban, hogy egészségesen étkezzünk, természetesen ezt sokkal jobban személyre lehet szabni, de általában ezek az alapelvek a kiinduló pont.

 (• Rendszeresség: A napi 4-5 alkalommal történő étkezés segít fenntartani a vércukorszintet, nem engedi annak állandó ingadozását. Ugyanis az éhségrohamokat az ingadozás, hirtelen zuhanás eredményezi. Segít elkerülni a túlevést és biztosítani a szervezet számára a szükséges energiát. A reggeli a nap  egyik fontos étkezése, ezt a legtöbbeknek nem javaslom kihagyni (de fennálhatnak olyan egyéni esetek, ahol mégsem fontos annyira, mint másoknak). A tízórai és az uzsonna segít áthidalni a reggeli és az ebéd, valamint az ebéd és a vacsora közötti időszakot, és megakadályozza a felesleges nassolást (üres kalóriák bevitelét). Az ebéd legyen a nap főétkezése, amely tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és a elegendő rostot (zöldséget), azonban én ezt a többi étkezés esetében is javaslom. Ne az ebéd legyen az egyetlen „értelmes” étkezés a nap folyamán. A vacsora azonban legyen könnyű és zsírszegény, és lehetőleg lefekvés előtt 2-3 órával fogyasszuk el, mert az emésztés folyamata megzavarhatja az alvást.

• Változatosság: Az egészséges táplálkozás nem jelenti azt, hogy le kell mondani az ízekről és az élvezetről. Sőt, minél változatosabb ételeket fogyasztunk, annál jobban ki tudjuk elégíteni a szervezetünk tápanyagigényét. A változatos étrend alapja, hogy minden nap fogyasszunk tejterméket, tojást, húst vagy halat, zöldséget és gyümölcsöt (kivéve természetesen ha egyéb okunk van arra, hogy bizonyos alapanyogat kerüljünk). Kerüljük a túlzott cukor-, só- és zsírfogyasztást, valamint az alkoholt és a dohányzást. Válasszunk minél természetesebb és kevésbé feldolgozott élelmiszereket, személyszerint úgy gondolom ez lenne a legfontosabb. Minél kevesebb feldolgozott élelmiszer!

• Mértékletesség: Az egészséges táplálkozás nem jelenti azt sem, hogy mindent számolni kell és mérni. Egyrészt ez idővel megszokható és már szemmel látjuk, hogy nagyjából milyen arányban tartalmaz az adott ételmennyiség szénhidrátot, fehérjét stb. Figyeljünk arra, hogy mennyit eszünk, és ne tömjük tele magunkat. A jóllakottság érzése általában 15-20 perc késéssel jelentkezik, ezért érdemes lassan enni és alaposan megrágni az ételt, és sokan azt szoktuk javasolni, hogy még mielőtt úgy éreznéd, hogy jóllaktál, hagyd abba. Ne egyél addig, amíg úgy érzed, már nem fér beléd több! Hallgassunk a testünk jelzéseire, és ne együnk többet annál, amennyire szükségünk van. Kerüljük az üres kalóriákat tartalmazó ételeket és italokat, mint például az édességek, a sütemények, a csokoládé, az üdítők vagy az alkohol. Desszerteket is lehetséges egészséges verzióban elkészíteni.

• Folyadékbevitel: Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Bizonyos kutatások szerint a kevés folyadékbevitel is gátolja a fogyást. A víz létfontosságú szerepet játszik a szervezet működésében, hiszen részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, a méreganyagok eltávolításában, a hőszabályozásban és a sejtek hidratálásában. A vízfogyasztás javítja az emésztést, a bőr állapotát, a koncentrációt és a hangulatot. A felnőtteknek naponta legalább 2-3 liter folyadékot kellene fogyasztaniuk, amelyből minél több legyen tiszta víz. Bevihetünk folyadékot gyümölcslevek, teák, levesek formájában is, de kerüljük a cukrozott és szénsavas italokat, valamint a mértéktelen koffeint és az alkoholt.

Az egészséges táplálkozás alapelveinek betartása nemcsak az egészségünk megőrzésében, hanem az ideális testsúly elérésében és megtartásában is segít. Az egészséges táplálkozás mellett fontos a rendszeres mozgás is, amely szintén hozzájárul a testi és lelki jóllétünkhöz. Amennyiben ezeket az alapelveket követjük, akkor nemcsak egészségesebbek, hanem boldogabbak is lehetünk.