Az egészség nem cél, hanem életmód!

Ki ne tapasztalta volna már azt a jelenséget, hogy ha beveszi a gyógyszerét mondjuk a magas vércukorszintjére, attól pl. nem tud aludni. Emiatt beszedi az alvást elősegítő gyógyszert, amitől viszont megfájdul a gyomra, sok lesz a gyomorsava, mely miatt savcsökkentőhöz nyúl… Véget nem érő körforgásba kerülünk ezzel: bevett gyógyszer okozta tünetre szedünk egy másik gyógyszert.
Akik már felismerték ezt, az ő körükben is egyre népszerűbbek az alternatív gyógymódok, nem véletlenül, hiszen a természetes megoldások mellékhatások nélkül oldhatják meg problémáinkat.

Az aromaterápia a legáltalánosabb meghatározás szerint az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége. Az aromaterápia olyan alternatív gyógymód, amely növényi eredetű illóolajokat alkalmaz a hangulati vagy az egészségi állapot befolyásolása céljából. Az illatok szervezetre gyakorolt gyógyító ereje mára tudományosan is igazolt.

A gyógynövényekhez hasonlóan az illóolajok is bárki számára elérhetőek, megvásárolhatóak. Alkalmazásuk nagyon sok előnnyel jár, azonban szakismeretet igényel.

Az aromaterápia hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez, ösztönzi a szervezet öngyógyító képességét. A limbikus rendszerre hat, eljut az idegrendszerünkhöz, befolyásolja kedélyállapotunkat. Hat a hormonrendszerre, az emésztésre, csökkentheti a stresszt és számos egyéb jótékony hatással rendelkezik. Káros mellékhatások nélkül kiválhatóak akár gyógyszerek, de kiegészítője is lehet más alternatív kezeléseknek. Bármely korosztály számára számos előnyös megoldást kínál az életminőség javítására.

 

A 19. századig az orvoslás, illatszergyártás és a gyógynövénykutatás szinte egyazon ösvényt taposta, de útjaik már a 18. század második felében kezdtek szétválni. Olaszországban az 1920-as években közelebbről is megvizsgálták az olajok pszichoterápiás, valamint idegrendszerre gyakorolt hatását és rájöttek, hogy ezek az anyagok rendkívül sokat nyújthatnak az orvostudománynak.
Az újkori kémia beköszöntével és a modern orvostudomány iránti elfogultságnak köszönhetően a hagyományos orvoslást kezdetlegesnek tekintették, és a nagyközönség elhitte, hogy bármi, amit laboratórium falai között konyvasztottak, jobb, mint a „nyers” anyag.
Országonként eltérőek a szabályzások, pl. Franciaország a mai napig is az illatgyógyászat „nagyhatalma”. Ők az illóolajok használatát az illatszergyártás és szépségipar határain túl az orvoslásra is kiterjesztették. A francia irányzat pl. jelenleg is hivatalosan engedélyezi a belsőleges használatot és nagy koncentrációban alkalmazzák az olajokat. Komoly receptekkel dolgoznak, melyeket orvosok állítanak össze, sőt, az illóolajakat kifejezetten fizikai szintű problémákra használják. – Egyébként én magam is eszerint használom őket saját problémáimra.

A holisztikus gyógyászat természetbarát módszer, nem veszélyezteti, nem fosztja ki a környezetünket. A fűszerek és gyógynövények termesztésének elterjedése inkább hozzáad a természethez, mintsem elvenne belőle. Gátlástalanul pusztítják az őserdőket, megfeledkeznek arról, hogy a növények hiányában az ember létfeltételei is megszűnnek. A növények biztosítják számunkra az élet legalapvetőbb elemét: az oxigént. Amellett, hogy szépítik a környezetünket, minden növény kicsit tisztábbá teszi a levegőt, emellett sok-sok növény fantasztikus egyéb tulajdonságokkal, gyógyhatásokkal is rendelkezik.