Az egészség nem cél, hanem életmód!

Nemrég volt egy vitám, ezért szükségét érzem kiemelni, hogy a DIÉTA és a FOGYÓKÚRA nem egy és ugyanaz, és soha nem is volt azonos a jelentésük! A diéta jelentése egy különleges étrend, amit sajátos egészségügyi szempontok szerint állítunk össze. A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.

Diétát javasol a dietetikus is egy cukorbetegnek, vagy egy epebetegnek epe-diétát. Ezeknek nem a fogyás a célja, hanem az egészségügyi állapotnak megfelelő étkezés összeállítása, mely ha jól van összerakva, nagyban hozzájárul az adott egészségügyi probléma javulásához, némely esetben akár teljes gyógyulást is eredményez. A fogyókúra jelentése ezzel szemben mindenki számára egyértelmű. A diéta azonban nem azonos a fogyókúrával. (Szolgálhat fogyási célt pl. egy szálkásító diéta, de önmagában a diéta nem fogyást jelent.)

A vita kiváltó oka az volt, hogy egy témára specializálódott Facebook csoportban, kommentben diétát mertem javasolni refluxos tünetei miatt a kérdést feltevő hölgynek. Tettem mindezt díjmentesen, jószándékból, saját tapasztalataim alapján, de a diéta szó miatt hirtelen én lettem a „főgonosz”. Én magam 7 éve vagyok 98%-ban tünetmentes reflux mellett. Ehhez életmódbeli, étkezési változtatások is szükségesek és igen, diéta is (az életmódváltás nem kizárólag diétát jelent, mert egyéb szokásainkkal is súlyosbíthatunk az állapotunkon). Úgy, hogy gyomorfekély előtti állapotban voltam már. Onnan indultam. Önmagában a gyógyszeres kezelés csak tüneteket nyom el, ezt még a szakorvosok többsége is elmondja. Nemtetszését fejezte ki a hölgy, hangsúlyozva, hogy ő „nem fog ennél jobban diétázni”, mert így is -10 kg-val indul. (Sajnos ő is keverte a fogyókúrát a diétával…) Én -15 kg-val indultam a súlyos reflux után és nem fogytam tovább, hanem visszanyertem az eredeti súlyom. 

Kérdéseim alapján világos lett, hogy a diétája egyébként teljesen rosszul van összeállítva (igazából csak ő maga elhagyott 1-2 ételt, minden egyébre kifogások voltak a válaszok), így természetes, hogy nem javul, sőt romlik az állapota. A segítséget nem fogadta el, 2 rövid mondat csupa tiltólistás étellel, alapanyaggal volt tele, hogy azokat márpedig ő eszi és kész… (A poszt persze arról szólt, hogy nem érti, miért van rosszul. Nos, ezért. Mert még mindig fontosabb, hogy mit szeretek enni – az agyam szerint -, minthogy megértsem, hogy a szervezetem okkal jelzi, hogy ezekre nincs szüksége.) Az életmódváltás MINDIG fejben kezdődik, amíg az alapelveket nem sikerül letisztázni magunkban, kevés az esély, hogy a helyzet bármennyit is változik! Ilyen esetben sajnos én sem tudok segíteni semmilyen tanácsadás keretein belül! El tudom mondani a szükséges lépéseket, az alapelveket, de nem tudom helyetted bevezetni a változásokat, új étrendet, új szokásokat. Röviden: NEM VÁLTHATOK ÉLETMÓDOT HELYETTED!  ?